Duschvärmeväxlaren som återför energin ur ditt gamla duschvatten.  minskar varmvatten mängden med 30%.

Denna duschvärmeväxlare har nu genomgått SP  Sveriges Tekniska Forskninginstitut tuffa tester med godkänt resultat.  Det är samma utförande på de nu testade värmeväxlare som de tidigare sålda som när på avstängningsventilen och backventilen som tillkommit.
Detta är en bekräftelse på en säker och tillförlitlig produkt.
Funktionen på värmeväxlaren är enkel. Genom att ta värme från det nyss använda duschvattnet och överföra det till kallvattnet. Kallvattnet blir då förvärmt. När kallvattnet inte är kallt längre så går det åt mindre varmvatten. Observera att det inte återanvänds gammalt duschvatten utan bara ren energi.

Hur fungerar den?
Duschvärmeväxlaren är speciellt utformad böjlig slang gjord av rostfri stål för att monteras under en duschkabin eller badkar. Värmeväxlaren ersätter  det rör eller slang som normalt går från utloppet från duschkabinen till golvbrunnen. Montaget går oftast att göra på befintlig kabin.  Oftast som "gör det själv"  utan att demontera kabinen. 

Denna bild visar hur det kan se ut under en duschkabin med monterad värmeväxlare

Om du har duschhörna, dvs står på badrumsgolvet.
Då måste man samla upp duschvattnet i ett tråg liknande botten på en duschkabin där du installerar värmeväxlaren under densamma. Se bild ovan. Ett tråg köpt från Biltema för ca 500kr.  Det finns fina tråg i handeln i alla olika mått o former.


Värmeväxlaren består av två metallslangar i skjutna i varandra och i spalten mellan inner och ytterslang så rinner kallvattnet och förvärms av det varma använda duschvattnet. Den yttre slangen syns ej, den finns under flätan som har till uppgift att stabilisera värmeväxlaren

Den veckade ytan skapar en turbolent vattenström vilket har en rengörande effekt samt att den värmeöverförande ytan blir större.

Det finns inga hinder för duschvattnet  på vägen mot golvbrunnen vilketgör att risken för igensättning är liten.
Vanligast är att man bygger en värmeväxlare där vattnet paserar smala spalter där stopp oftast byggs upp.
Detta har undvikits med denna värmeväxlare.

Värmeväxlaren är designskyddad inom EU             klicka påbilden nedan för att förstora

Länk till Privata Afärrer  som skriver om duschvärmeväxlare  http://www.privataaffarer.se/bostad/energitips/sa-sparar-du-tusenlappar-pa-varmvattnet-689042

Mått

Det finns två storlekar Typ 1 resp Typ 2 detta för att det finns två vanliga standard med anslutnings dimensioner på gråvattensidan, det använda duschvattnet. Det är 32mm resp 40mm. 
Så innan du beställer så kontrollera dimensionen på avloppsidan i din duschkabin.
Kallvattensidans anslutnings dimension är 1/2"  R15. I fackhandeln finns alla tillbehör du kan behöva för montaget.
Den totala längden är 1750mm  1500mm mellan kallvatttenanslutningarna.
 

Att tänka på

Duschvärmeväxlaren får bara monteras i våtgodkända rum. Det är ej tillåtet att bygga in värmeväxlaren i golv eller i dolda utrymme.
Det är inte tillåtet att lägga värmeväxlaren direkt på golvet om det finns golvvärme. Risk för legionella bakterien.
Annars ingen risk för legionella

Priser
Du får 30 dagars betalning med faktura.
14 dagars ångerrätt med betald returfrakt

Typ 1        2850kr
Typ 2        3100kr
Beställning gör du med att fylla i dina uppgifter i fomuläret under Beställning

OBS De vita anslutningsslangarna på bild medföljer inte.
 

Värmeväxlaren tillverkas i samarbete med www.Euroflon.se i Motala. Vilket borgar för en kvalitetsprodukt i industrikvalitet.

Länk till Typgodkännande hos SP
http://www.sp.se/sv/index/services/certprod/certprodprofil/bygg/tappv/specprod/Sidor/default.aspx?search=v%C3%A4rmev%C3%A4xlare

Jag mäter  återvinningsgraden i energiverkningsgrad. Många andra tillverkare och säljare använder temperaturverkningsgrad vilket inte ger ett riktigt mätvärde. Oftast är en hög temperatur stegring på kallvattnet en indikation på dålig energiverkningsgrad. Det beror på att det temperaratur förhöjda kallvattnet har ett litet flöde genom värmeväxlaren och innehåller en liten energimängd.  Om man gör det av okunskap eller vilseledande marknadsföring vet jag inte.
Denna värmeväxlare är anpassad för det samlade gråvattnet från en villa. Det går köldbärare oftast av en glykolblandning i spalten mellan de båda slangarna som kan vara anslutna till en värmepump. Diametern på innerslang är 90mm. Längden kan kundanpassas

Prisbild ca 8000kr

Värmeväxlaren ingår inte i de typgodkända duschvärmeväxlarna. Värmeväxlaren har inte kontakt med driksvatten.

Värmeväxlarna är tillverkade av Euroflon efter våra ritningar, ett företag som är speciliserad av att tillverka likande aplikationer till industrin vilket borgar för en högkvalitiv produkt av industrikvalite.